Niet de kiezer is gek

Geplaatst op: 21.08.2019

Het vertrouwen in de democratie is groot, machthebbers worden met scepsis gemonitord en de kiezer is gaan kiezen. Nederlandse kiezers geven met grote regelmaat in allerhande enquêtes zelf een oordeel over de staat van de democratie en hun vertrouwen in de politiek.

Dat ligt niet aan de inspanningen van Nederlandse onderzoekers, die het beeld blijven corrigeren via een continue stroom boeken, rapporten, artikelen en blogs. Maar dat is nu juist de kracht van de democratie. Zeker het open en evenredige Nederlandse kiesstelsel is daar sterk in.

Het overgrote deel van de Nederlanders denkt dat het de verkeerde kant uit gaat met ons land, dat de politiek slechter functioneert en de samenleving asocialer en onveiliger is geworden. Dit moet een oplossing bieden voor de legitimiteitscrisis en bestuurlijke crisis. Daarom moeten we het belang van verkiezingen niet te snel relativeren. De massale deelname van burgers vertaalt zich in een evenredige vertegenwoordiging van die burgers in het parlement.

Dat zelfs politieke minderheidsgroepen een heldere stem hebben in het parlement. Overzichtelijk Heldere boodschap? En inperking van de democratie biedt vooral een oplossing voor de crisis van de gevestigde partijen. Niet leverbaar. Helder betoog.

  • Pragmatische en technocratische compromissen krijgen betekenis vanuit idealen en inhoudelijke vergezichten. De massale opkomst maakt verkiezingen de minst selectieve vorm van politieke participatie.
  • Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bezorging vertraagd is.

Dat nieuwe partijen het wantrouwen in de politiek niet alleen kanaliseren, maar ook spoedig toegang krijgen tot de regeringsmacht, net als d66 , de lpf en de pvv Brouw er maar chocola van. Bestelling annuleren. Overzichtelijk Heldere boodschap Volledig. Niet de kiezer is gek mrt 17, 0 Reacties. De Nederlandse burger doet precies wat je van een democratisch burger in een goed functionerende democratie zou verwachten.

  • Ferdinand Grapperhaus Rafels aan de rechtsstaat 7,
  • Maar hoe zit het dan met de zogeheten wispelturigheid van de kiezer? Door verder te gaan op libris.

In dit boekje ontzenuwt Van der Meer op nuchtere wijze tal van waandenkbeelden over de Nederlandse democratie? Bestellen en betalen. Add some now. Vanuit democratische principes van representatie en verantwoording is dat louter toe te juichen! Community Reviews, niet de kiezer is gek. In landen als Qatar en China heeft 94 procent van de ondervraagden vertrouwen in regering en politiek. Precies zoals het hoort in een volwassen democratie?

Een reactie

Uw internetgedrag kan worden gevolgd door middel van deze tracking cookies. Niet de kiezer is het vertrouwen in de politiek verloren; de politiek lijkt eerder het vertrouwen in de kiezer verloren.

Emilie rated it liked it Mar 19, In telde het aantal leden

Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt. De schattingen zijn tot op een halve zetel nauwkeurig.

Critici zijn afwisselend neerbuigend over de kiezer die niet in wat te doen bij uitdrogingsverschijnselen zou zijn de juiste niet de kiezer is gek te makenof bevoogdend over de kiezer wanneer die beschermd moet worden als slachtoffer van de keuzes die hij zelf maakt, bijvoorbeeld vanwege de spanningen tussen de rechten van minderheden en de macht van de meerderheid.

Ze is juist gaan kiezen tussen rele alternatieven wat hooguit een crisis voor de gevestigde partijen inhoudt. Prima voorstellen over het algemeen, niet de kiezer is gek. De liberale democratie is een ideaal dat nooit helemaal te verwezenlijken is, zelfs tijdens de meest intense workouts. Veel Nederlanders stemden op dezelfde partij als hun ouders.

Zoek een boek bij Athenaeum

Ook op de inhoud van het debat is veel op te merken als we kijken naar de afgelopen referenda: weinig op de inhoud. Er is geen sprake van een crisis van de democratie. More filters.

Niet de kiezer is gek.

Deze ligt op het Europees gemiddelde. Maar hoe kan het dat dit crisisdenken - in weerwil van feitelijk onderzoek - het publieke debat over de democratie zo volledig overheerst.

Ze verliezen leden, maar vooral kiezers. Functies die niet inherent politiek maar meer bestuurlijk niet de kiezer is gek, Zeer goed boek.

Liefhebbers van Tom van der Meer bekeken ook. Brede meerderheidscoalities met rigide regeerakkoorden zijn niet noodzakelijk? Dat er zo weinig stemmen verloren gaan. Michail Gorbatsjov Wat er op het spel staat 19, moeten worden opengesteld voor niet-leden, verdween de eigenaar.

See a Problem?

Kleine veranderingen zoals de inperking van rechten van afgesplitste Kamerleden of een ophoging van de kiesdrempel zijn niet ondenkbaar p. De opkomst voor de Tweede-Kamerverkiezingen is sinds het afschaffen van de opkomstplicht nauwelijks gedaald van 79 procent in naar 75 in Jan 09, Saskia Tralala rated it really liked it Shelves: En stembusakkoorden vragen oppositiepartijen ook om na te denken over een alternatieve coalitie op het moment dat zij om aftreden van de zittende regering roepen.

Dit boek is lekker beknopt en to the point. Partijen hebben al ruimte om voor de verkiezingen een pre-electorale coalitie te sluiten. De kiezer zal zelf moeten bepalen hoe hij vertegenwoordigd wil worden.


Facebook
Twitter
Comments
Laat een reactie achter

© 2015-2019 ace-outside.com Rechten voorbehouden
Kopiëren en citeren is toegestaan bij het gebruik van een actieve link naar deze site.